Перестало битися серце відомого історика, вчителя Юрія Михайловича Томина

Колектив кафедри історії Центральної та Східної Європи і спеціальних галузей історичної науки глибоко сумує з приводу смерті свого колеги і  наставника, кандидата історичних наук, доцента Юрія Михайловича Томина.

8 грудня 2021 р. на 81-му році життя перестало битися серце відомого історика, вчителя Юрія Михайловича Томина. Упродовж багатьох десятиліть наполегливої праці в галузі історії і суспільнознавства він зумів виховати не одне покоління фахових істориків, педагогів, молодих науковців,  прищепити їм любов і до рідного краю та його традицій, сформувати почуття патріотизму до своєї держави.

Юрій Михайлович народився 26 квітня 1941 р. в с. Назавизів Надвірнянського району Івано-Франківської області. Закінчив Назавизівську семирічну школу (1954 р.), Переріслянську середню школу (1957 р.), Станіславське технічне училище № 2 (1959 р.), історико-філологічний факультет Івано-Франківського державного педагогічного інституту (1967 р.). 1960 – 1963 рр. – служив у збройних силах.

Своє життя він вирішив присвятити  історії і викладацькій діяльності. У 1969 – 1971 рр. Юрій Михайлович працює асистентом кафедри загальної історії Івано-Франківського державного педагогічного інституту. З 1971 по 1974 рр. навчається в аспірантурі Київського державного університету імені Тараса Шевченка. У 1975 р. захистив дисертацію на здобуття наукового ступеня кандидата історичних наук в галузі історії України. Протягом 1974 – 1992 рр. пройшов шлях від старшого викладача до  доцента, завідувача кафедри педагогіки і методики виховної роботи. У 1992 – 1993 рр. – доцент кафедри всесвітньої історії. З 1993 р. – доцент кафедри історії слов’ян Івано-Франківського державного педагогічного інституту ( зараз Прикарпатський національний університет імені В. Стефаника ). У травні 1982 р. отримав вчене звання доцента кафедри історії. З квітня 2015 р. перебував на заслуженому відпочинку.

Юрій Михайлович викладав курси історії Центрально-Східної Європи у давні часи, історії культури слов’янських країн. Співавтор навчальних посібників з історії Польщі, Чехії і Словаччини та низки методичних розробок з навчальних курсів. Ю. Томин постійно займався організацією виховних заходів зі студентами. В 1995 р. він нагороджений відзнакою “Відмінник народної освіти”.

Юрій Томин – знаний вчений Прикарпаття. Сферою його наукових інтересів була громадсько-культурна і освітня діяльність відомих постатей України: М. Драгоманова, І. Франка, А. Шептицького, І. Срезневського, культурні взаємини слов’янських народів, роль і місце у них слов’янських просвітителів Кирила і Мефодія, краєзнавча тематика.

Колектив кафедри історії Центральної та Східної Європи і спеціальних галузей історичної науки факультету історії, політології і міжнародних відносин Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника висловлює щире співчуття родині та близьким покійного.