До 75-и річчя Акції “Вісла”

2 травня 2022 р. завідувач кафедри історії Центральної та Східної Європи і спеціальних галузей історичної науки, професор Володимир Леонович Комар провів тематичний захід для випускників ліцею №7 Івано-Франківської міської ради на тему “До 75-и річчя Акції “Віслаˮ.

Операція «Вісла» – це переселенська акція 1947 р., яка була здійснена владою комуністичної Польщі, в результаті якої українців зі східних повітів  депортували в західні і північні повіти Польщі.

28 квітня 1947 р. розпочалося переселення українців на західні та північні території Польщі в рамках операції «Вісла».

Влада комуністичної Польщі пояснювала це тим, що Українська Повстанська Армія (УПА) на Закерзонні становить загрозу для безпеки держави. УПА мала значну підтримку з боку цивільного українського населення і органи безпеки держави не могли з нею справитись. Тому було прийнято рішення застосувати метод колективної відповідальності і позбавити УПА її соціальної бази.

Формальним приводом стало вбивство заступника міністра національної оборони Польщі генерала Кароля Свєрчевського, у якому влада, не маючи доказів, звинуватила УПА.

Справжньою метою цієї спецоперації було перетворення комуністичної Польщі в державу однієї польської нації і денаціоналізація українців. Тобто українці, розпорошені в північних і західних польських землях і позбавлені опіки з боку релігійних і культурно-освітніх установ, мали асимілюватися.