Продовжується співпраця з Українським історичним товариством у Польщі

Продовжується співпраця з Українським історичним товариством у Польщі

Черговим доказом нашої співпраці стала поява в Івано-Франківську ґрунтовної монографії доктора історичних наук, професора Романа Дрозда, який також очолює Українське історичне товариство в Польщі.

Книга Романа Дрозда «Вигнали і забрали. Позбавлення українців їхньої малої батьківщини в комуністичній Польщі. Івано-Франківськ–Слупськ: «Лілея-НВ», 2020. 207 с.» присвячена складним і маловідомим сторінкам історії українського народу, частина якого, опинившись після Другої світової війни в комуністичній Польщі, зазнала депортацій і переслідувань. Вони розпочалися в 1944–1946 рр. примусовим переселенням в Радянську Україну, а продовжилися в 1947 р. операцією «Вісла».

Поява цієї монографії стала можливою не лише завдяки зусиллям автора – проф. Романа Дрозда, а й спільної праці директора ГО «Поступовий гурт франківців», завідувача кафедри теорії та історії держави і права, доктора історичних наук, професора Сергія Адамовича, директора видавництва «Лілея-НВ» Василя Іваночка та завідувача кафедри історії Центральної та Східної Європи і спеціальних галузей історичної науки,  доктора історичних наук, професора Володимира Комара, який виступив рецензентом і доповнив книгу нарисом «Про автора».

Книга також передана у наукову бібліотеку Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника і допоможе нашим викладачам і студентам краще пізнати історію свого народу, який після війни зазнав переслідувань в комуністичній Польщі.