Зустріч із керівництвом Державного архіву Івано-Франківської області

18 квітня 2024 р. за ініціативи гаранта ОП «Історія та археологія», завідувача кафедри історії Центральної та Східної Європи і спеціальних галузей історичної науки, докт. іст. наук, професора Комара Володимира Леоновича відбулася зустріч студентів спеціальності 032 «Історія та археологія» із в.о. директора Державного архіву Івано-Франківської області (ДАІФО) Андрієм Романовичем Сміжаком та головним спеціалістом відділу формування Національного архівного фонду та діловодства ДАІФО Тарасом Васильовичем Галяном, стейкхолдерами спеціальності 032 «Історія та археологія».

У вступному слові професор В. Л. Комар, підкреслив, що обидва запрошені є випускниками нашого факультету, які вже мають певні здобутки в науково-дослідній і адміністративній діяльності.

В. о. директора ДАІФО А. Р. Сміжак у своєму виступі, зокрема, повідомив, що з ДАІФО діють угоди про співпрацю, у рамках яких студенти спеціальності 032 «Історія та археологія» проходять архівну практику. А також, що наступна практика, запланована на червень 2024 р., буде пов’язана з копіюванням і реставрацією архівних документів. А. Р. Сміжак від імені ДАІФО передав для викладачів і студентів путівник «Державний архів Івано-Франківської області до 1939 року».

Т. В. Галян, зокрема, охарактеризував роботу новітнього обладнання, за допомогою якого здійснюється оцифрування документів і матеріалів з фондів ДАІФО. Також Т. В. Галян подарував для кафедри свою монографію «Пам’ять крізь століття. Генеалогія Вербилівських родин XVIII – першої половини ХХ ст.”.

У ході зустрічі керівництво ДАІФО дало вичерпні відповіді на студентські запитання,  охарактеризувало перспективи працевлаштування випускників спеціальності 032 «Історія та археологія» та шляхи вдосконалення їх професійних компетентностей.

У зустрічі також брали участь викладачі кафедри історії Центральної та Східної Європи і спеціальних галузей історичної науки: професорка Л. І. Шологон, доцентка Г. В. Стефанюк, доцент М. Д. Вітенко, старший викладач Р. В. Кобильник.

У ході зустрічі домовилися про поглиблення наукової співпраці між ДАІФО та кафедрою історії Центральної та Східної Європи і спеціальних галузей історичної науки.